Μέτρηση μεταβολισμού

Αλήθεια πόσο γρήγορος είναι ο βασικός μεταβολισμός σας; Πόσες θερμίδες «καίτε» καθημερινά; «Καίτε» λίπος ή όχι; Μήπως φταίει ο μεταβολισμός σας που η δίαιτα που ακολουθείτε δε φαίνεται να αποδίδει; Αν όλα τα παραπάνω σας απασχολούν, η μέτρηση βασικού μεταβολισμού θα σας δώσει τις απαντήσεις.

Τι είναι ο βασικός μεταβολισμός;

Ως βασικό μεταβολισμό ηρεμίας (RMR) ορίζουμε την ενέργεια που δαπανά το ανθρώπινο σώμα για να εκτελέσει τις βασικές του λειτουργίες (π.χ. αναπνοή) σε κατάσταση ηρεμίας.

Η ενέργεια αυτή αντιπροσωπεύει το 60–75% της συνολικής ενέργειας που δαπανά κάποιος ημερησίως. Ο βασικός μεταβολισμός ηρεμίας αποτελεί θεμέλιο λίθο για το σχεδιασμό μιας διατροφικής παρέμβασης. Ως εκ τούτου, η σωστή εκτίμηση του βασικού μεταβολισμού επηρεάζει άμεσα την αποτελεσματικότητα του διατροφικού πλάνου.

Γιατί να κάνω μέτρηση βασικού μεταβολισμού;

Συνήθως, η εκτίμηση του βασικού μεταβολισμού γίνεται με τη χρήση εξισώσεων, λαμβάνοντας υπόψιν το βάρος και το ύψος του ατόμου . Ωστόσο, αρκετές φορές οι εξισώσεις δεν προσεγγίζουν την πραγματικότητα! Αυτό συμβαίνει καθώς ακόμη και ανάμεσα σε άτομα ίδιου βάρους, ύψους και ηλικίας ο βασικός μεταβολισμός μπορεί να διαφέρει έως και 900kcal!

Ως αποτέλεσμα, η μη-ακριβής εκτίμηση του βασικού μεταβολισμού μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής!

Αν κάτι δε μπορείς να το μετρήσεις, δε μπορείς να το βελτιώσεις!

Χρειάζομαι μέτρηση βασικούς μεταβολισμού;

Η μέτρηση βασικού μεταβολισμού είναι χρήσιμη σε όλους. Ωστόσο, θα σας έλεγα πως είναι απαραίτητη στις παρακάτω ομάδες ατόμων:

  • Όσους ακολουθούν δίαιτα για απώλεια λίπους.
  • Όσους έχουν επαναλαμβανόμενες, αποτυχημένες προσπάθειες απώλειας βάρους.
  • Όσους παρατηρούν εύκολη, συχνή επανάκτηση βάρους.
  • Πάσχοντες από υποθυρεοειδισμό και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
  • Αθλητές (επαγγελματίες ή ερασιτέχνες).

Πώς μετράμε το βασικό μεταβολισμό;

Στο χώρο μας η μέτρηση γίνεται με τη χρήση του πιο σύγχρονου εξειδικευμένου , επαγγελματικού εξοπλισμού. Έτσι, την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δίνει με απόλυτη ακρίβεια και αξιοπιστία το Quark RMR.

Το Quark RMR αποτελεί τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό σχεδιασμένο να επιτρέπει την ακριβή μέτρηση του βασικού μεταβολισμού ηρεμίας, με μη επεμβατικό τρόπο, μέσω της κατανάλωσης οξυγόνου και της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα που συμβαίνει κατά την αναπνοή.

Πιο συγκεκριμένα, η μέθοδος έχει τη βάση της στο γεγονός πως κατά την οξείδωση (καύση) της τροφής το σώμα μας καταναλώνει οξυγόνο και παράγει διοξείδιο του άνθρακα. Κατά τη διάρκεια της μέτρησης μετράμε τον όγκο του προσλαμβανόμενου οξυγόνου και του αποβαλλόμενου διοξειδίου του άνθρακα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Στη συνέχεια, γνωρίζοντας πως για κάθε λίτρο οξυγόνου που  χρησιμοποιεί ο οργανισμός, δαπανά περίπου 5 θερμίδες μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια τις θερμίδες που καταναλώνουμε ημερησίως.

Μέτρηση βασικού μεταβολισμού: διαδικασία

Κατά τη διάρκεια της μέτρησης δεν έχετε παρά να ξαπλώσετε αναπαυτικά στο φιλικό και ευχάριστο χώρο μας και να αναπνέετε μέσω μιας μάσκας σιλικόνης. Η μέτρηση διαρκεί μόλις 12 – 15 λεπτά.

Μέτρηση βασικού μεταβολισμού: προϋποθέσεις

Με στόχο τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια είναι απαραίτητο να έχετε τηρήσει τις παρακάτω προϋποθέσεις πριν τη μέτρηση βασικού μεταβολισμού.

  • Αποχή από την κατανάλωση φαγητού για τουλάχιστον 4 ώρες πριν την μέτρηση.
  • Αποχή από την κατανάλωση καφεΐνης για τουλάχιστον 8 ώρες.
  • Αποχή από άσκηση – προπόνηση για τουλάχιστον 12 ώρες.
  • Αποχή από το κάπνισμα για τουλάχιστον 1 ώρα.

Διαβάστε περισσότερα για το βασικό μεταβολισμό στον πλήρη οδηγό που ακολουθεί.