Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Διατροφή κατά τη διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Οι εννέα μήνες της εγκυμοσύνης αποτελούν την πιο έντονη περίοδο ανάπτυξης στη ζωή του ανθρώπου. Η εύρυθμη πορεία της εγκυμοσύνης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζει το επίπεδο θρέψης. Στην πραγματικότητα, σε καμία άλλη περίοδο της ζωής τα οφέλη ενός άρτιου επίπεδου θρέψης δεν είναι τόσο εμφανή όσο στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

Γιατί η διατροφή είναι τόσο σημαντική στην εγκυμοσύνη;

Υγιεινές διατροφικές συνήθειες κατά τη διάρκεια του τοκετού φαίνεται να σχετίζονται με ομαλή πορεία κύησης. Αντίθετα, μειωμένο επίπεδο θρέψης φαίνεται να σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο αποβολής ή πρόωρου τοκετού.

Επιπλέον, ο ρόλος της διατροφής στην ανάπτυξη του εμβρύου καθώς και στο μακροπρόθεσμο επίπεδο της υγείας του είναι καθοριστικός.

Σκοπός της παρούσας υπηρεσίας είναι:

  • η διατροφική εκπαίδευση της εγκύου σχετικά με τις ιδιαίτερες ανάγκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • η εκτίμηση της κατάστασης θρέψης της εγκύου και η στενή παρακολούθηση της πρόσληψη βάρους κατά την περίοδο του τοκετού
  • η κατάρτιση ενός πλήρως εξατομικευμένου πλάνου διατροφής το οποίο καλύπτει τις ανάγκες της εγκύου σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη D, Ασβέστιο, Σίδηρο κ.α
  • βελτιστοποίηση της κατάστασης θρέψης με τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής όπου απαιτείται, σε συνεργασία με τον επιβλέπων ιατρό

Εγκυμοσύνη και θηλασμός διατροφή

Διατροφή και θηλασμός

Τα οφέλη του θηλασμού (γαλουχίας) τόσο για τις μητέρες όσο και τα βρέφη είναι επαρκώς τεκμηριωμένα. Το ανθρώπινο γάλα είναι η προτιμώμενη τροφή για το νεογνό.

Ο ρόλος της διατροφής είναι ιδιαίτερα σημαντικός και στην περίοδο του θηλασμού. Για τη βελτιστοποίηση του θηλασμού απαιτείται η επίτευξη ενός υψηλού επιπέδου θρέψης από την πλευρά της μητέρας.

Για το σκοπό αυτό, η μητέρα θα πρέπει να ακολουθεί μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Η διατροφή αυτή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες σε ενέργεια, θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Σκοπός της παρούσας υπηρεσίας είναι:

 • η διατροφική εκπαίδευση της μητέρας σχετικά με το ρόλο της διατροφής στην περίοδο του θηλασμού και τα οφέλη του για την ίδια και το βρέφος
 • η διατροφική εκτίμηση της θηλάζουσας
 • η κατάρτιση ενός εξατομικευμένου πλάνου διατροφής με σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια, την επαρκή παραγωγή γάλακτος και την ασφαλή απώλεια βάρους κατά το θηλασμό.