Υπέρταση

Ως υπέρταση ή υψηλή αρτηριακή πίεση ορίζεται η παρουσία συστολικής πίεσης 140mmHg και άνω ή διαστολικής πίεσης 90mmHg και άνω.

Ακόμη κι αν η αρτηριακή πίεση έχει ρυθμιστεί με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής το άτομο συνεχίζει να θεωρείται υπερτασικό.

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση αυξάνει την τάση στα όργανα του σώματος και στα αιμοφόρα αγγεία και επιταχύνει τη φθορά τους. Επιπλέον, συχνό εύρημα σε ασθενείς με υπέρταση αποτελεί η νεφροπάθεια.

Όπως στις περισσότερες παθολογικές καταστάσεις η κατάλληλη διατροφή για την αντιμετώπιση της υπέρτασης διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην πορεία της πάθησης.

Διατροφικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση υπέρτασης φαίνεται να είναι η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ, η υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, το αυξημένο σωματικό βάρος και η παχυσαρκία.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της υπέρτασης οι διατροφικές στρατηγικές περιλαμβάνουν τη μείωση του βάρους και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Επιπλέον, δίνουν έμφαση στο μετριασμό κατανάλωσης αλκοόλ, το περιορισμό του νατρίου (μείωση αλατιού) και την επαρκή πρόσληψη καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου.

Το προσλαμβανόμενο νάτριο θεωρείται συστατικό-κλειδί για τον έλεγχο της αρτηριακής υπέρτασης. Για το σκοπό προτείνεται η εφαρμογή του προγράμματος διατροφής DASH. Το διατροφικό πρότυπο DASH χαρακτηρίζεται από περιορισμό της πρόσληψης νατρίου και φαίνεται να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό.

Σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι:

  • η διατροφική εκπαίδευση για την αναγνώριση του «κρυμμένου» νατρίου στα τρόφιμα (το 75% του νατρίου που καταναλώνουμε βρίσκεται κρυμμένο στα τρόφιμα και μόλις το 25% προέρχεται από την προσθήκη αλατιού στο φαγητό)
  • ο σχεδιασμός ενός εξατομικευμένου πλάνου διατροφής χαμηλό σε νάτριο με επάρκεια ασβεστίου, καλίου και μαγνησίου, ποικιλία γεύσεων και επιλογών
  • η μείωση του σωματικού βάρους και η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών που συμβάλουν στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.