Υγεία του πεπτικού

Η βασική λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι η πέψη και η απορρόφηση των τροφών και η αποβολή των μη απαραίτητων. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «χημικό εργαστήριο» το οποίο εκτελεί πληθώρα εργασιών κι έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες υγείας ως «δεύτερος εγκέφαλος».

Συχνά ωστόσο το πεπτικό σύστημα εμφανίζει παθήσεις όπως η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ), η Δυσπεψία, η Γαστρίτιδα, το Έλκος, η Δυσκοιλιότητα, η Κοιλιοκάκη, η Δυσανεξία στη Λακτόζη και οι Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου οι οποίες είναι άμεσα εξαρτώμενες από τη διατροφή.

Για παράδειγμα, η κατανάλωση όξινων χυμών ανθρακούχων αναψυκτικών φαίνεται να αυξάνουν τα συμπτώματα παλινδρόμησης αλλά και της δυσπεψίας.

Διατροφή, υγεία και παθήσεις του πεπτικού - Μπακόπουλος Διαιτολόγος

Αντίστοιχα, τα όξινα τρόφιμα, τα καρυκεύματα, η καφεΐνη και το αλκοόλ μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη γαστρίτιδα.

Συνεχίζοντας, ο ρόλος της διατροφής είναι καθοριστικός και στην περίπτωση δυσκοιλιότητας. Η αύξηση των φυτικών ινών και της κατανάλωσης νερού φαίνεται να δρουν ευεργετικά ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα.

Τα παραπάνω αποτελούν λίγα μόνο παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τον καθοριστικό ρόλο της διατροφής στην υγεία και στις παθήσεις πεπτικού.

Σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι:

  • η διατροφική εκπαίδευση του ατόμου ανάλογα με την πάθηση που αντιμετωπίζει
  • σχεδιασμός πλήρως εξατομικευμένου πλάνου διατροφής σύμφωνα με τις συστάσεις για την αντίστοιχη πάθηση, τις ανάγκες, τις προτιμήσεις του ατόμου και την πιθανή φαρμακευτική αγωγή
  • διατροφική αξιολόγηση και κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά