Πολυκυστικές ωοθήκες

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών φαίνεται πώς είναι ένα από τα συχνότερα ορμονικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το γυναικείο φύλο, αφού υπολογίζεται ότι αφορά 5-10% του γενικού πληθυσμού.

Χαρακτηρίζεται από αύξηση των ανδρογόνων στον γυναικείο οργανισμό, χρόνια ανωοθυλακιορρηξία και πολυκυστική μορφολογία, δηλαδή ωοθήκες έχουν συνήθως πολλά μικρά κυστίδια.

Συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί είναι συνήθως η υπο-γονιμότητα, η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, οι διαταραχές περιόδου, η παχυσαρκία και η ακμή. Επιπλέον, οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και αντίσταση στην ινσουλίνη, εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη και καρδιαγγειακών.

Ως αίτια για την εμφάνιση συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών εμφανίζεται η γενετική προδιάθεση. Η προδιάθεση αυτή σε συνδυασμό με παράγοντες όπως το βάρος σώματος, τη σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα, το το άγχος και τις διατροφικές συνήθειες, έχουν ως αποτέλεσμα τις ορμονικές αυτές διαταραχές.

Διατροφή & σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Όσον αφορά την αντιμετώπιση, η απώλεια βάρους για τις υπέρβαρες γυναίκες θεωρείται ως ο πιο σημαντικός στόχος. Η μείωση βάρους συμβάλει σημαντικά στην αποκατάσταση των ορμονικών επιπέδων, τη βελτίωση του ορμονικού προφίλ και του της έμμηνου ρύσεως.

Η υιοθέτηση ενός υποθερμιδικού διαιτολογίου εφόσον η απώλεια βάρους είναι απαραίτητη, η μικρή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε απλά σάκχαρα, η κατανάλωση ανεπεξέργαστων δημητριακών (π.χ. ψωμί ολικής αλέσεως, αναποφλοίωτο ρύζι, κ.λπ.), λαχανικών εποχής, φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο (π.χ. μήλο, εσπεριδοειδή, φράουλες) και πρωτεϊνών από ψάρι, κοτόπουλο και ημι-αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά, αποτελούν το εφαλτήριο για την ουσιαστική αντιμετώπιση του συνδρόμου, μαζί με την όποια φαρμακευτική αγωγή.

Μπορείτε να βρείτε ένα πλήρη οδηγό για τη διατροφή στις πολυκυστικές ωοθήκες εδώ.

Διατροφή στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι:

  • η διατροφική εκπαίδευση γύρω από το ρόλο της διατροφής στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • ο σχεδιασμός ενός εξατομικευμένου διαιτολογίου σύμφωνα με τις συστάσεις για την αντιμετώπιση του συνδρόμου, τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας
  • η απώλεια βάρους (εφόσον απαιτείται) η οποία συμβάλει στην αποκατάσταση των επιπέδων των ορμονών και την αντιμετώπιση των πολυκυστικών ωοθηκών.