Πολυκυστικές ωοθήκες

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών φαίνεται πώς είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα των νέων γυναικών, αφού υπολογίζεται ότι αφορά 5-10% του γενικού πληθυσμού.

Χαρακτηρίζεται από αύξηση των ανδρογόνων στον γυναικείο οργανισμό, χρόνια αν-ωοθυλακιορρηξία και πολυκυστική μορφολογία δηλαδή ωοθήκες έχουν συνήθως πολλά μικρά κυστίδια.

Συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί είναι συνήθως η υπο-γονιμότητα, η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, οι διαταραχές περιόδου, η παχυσαρκία και η ακμή. Επιπλέον, οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και αντίσταση στην ινσουλίνη, εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη και καρδιαγγειακών.

Ως αίτια για την εμφάνιση συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών εμφανίζεται η γενετική προδιάθεση. Η προδιάθεση αυτή σε συνδυασμό με παράγοντες όπως το βάρος σώματος και οι διατροφικές συνήθειες, έχουν ως αποτέλεσμα τις ορμονικές αυτές διαταραχές.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση, η απώλεια βάρους για τις υπέρβαρες γυναίκες θεωρείται ως ο πιο σημαντικός στόχος. Η μείωση βάρους συμβάλει σημαντικά στην αποκατάσταση των ορμονικών επιπέδων και τη βελτίωση του κύκλου.

Η υιοθέτηση ενός υποθερμιδικού διαιτολογίου εφόσον η απώλεια βάρους είναι απαραίτητη, η μικρή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε απλά σάκχαρα, η κατανάλωση ανεπεξέργαστων δημητριακών (π.χ. ψωμί ολικής αλέσεως, αναποφλοίωτο ρύζι, κ.λπ.), λαχανικών εποχής, φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο (π.χ. μήλο, εσπεριδοειδή, φράουλες) και πρωτεϊνών από ψάρι, κοτόπουλο και ημι-αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά, αποτελούν το εφαλτήριο για την ουσιαστική αντιμετώπιση του συνδρόμου, μαζί με την όποια φαρμακευτική αγωγή.

Διατροφή στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι:

  • η διατροφική εκπαίδευση γύρω από το ρόλο της διατροφής στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • ο σχεδιασμός ενός εξατομικευμένου διαιτολογίου σύμφωνα με τις συστάσεις για την αντιμετώπιση του συνδρόμου, τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας
  • η απώλεια βάρους (εφόσον απαιτείται) η οποία συμβάλει στην αποκατάσταση των επιπέδων των ορμονών