Υγεία της καρδιάς

Ως «καρδιαγγειακή νόσος» ορίζεται το σύνολο των παθήσεων της καρδίας και των αγγείων. Κατά κύριο λόγο οι παθήσεις αυτές οφείλονται στη σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση) λόγω εναπόθεση αθηρωματικής πλάκας σε αυτά.

Παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου είναι κυρίως η δυσλιπιδαιμία (υψηλή LDL «κακή» χοληστερόλη και τριγλυκερίδια και χαμηλή HDL «καλή» χοληστερόλη), η υψηλή αρτηριακή πίεση, η διατροφή και το κάπνισμα.

Βέβαια, υπάρχουν και γενετικοί παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών. Το οικογενειακό ιστορικό, το φύλο και η ηλικία αλλά και νοσήματα όπως η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μερικοί.

Όσον αφορά τη διατροφή, όλοι οι ενήλικες, με ή χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου, πρέπει να ακλουθούν μία καρδιο-προστατευτική διατροφή η οποία να περιλαμβάνει φυτικές τροφές, «καλά» λιπαρά οξέα, άπαχο κρέας, ψάρια και γαλακτοκομικά.

Αποδεδειγμένα οι αλλαγές στη διατροφή και τις καθημερινές συνήθειες αποτελούν θεμέλιο λίθο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών και είναι απαραίτητες ακόμη και κατά την παρουσία φαρμακευτικής αγωγής.

Δώστε λοιπόν από νωρίς έμφαση στη διατροφή σας και θωρακίστε την καρδιά σας.

Διατροφή στα καρδιαγγειακά - Μπακόπουλος Διαιτολόγος

Σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι:

  • η υιοθέτηση μια καρδιο-προστατευτικής διατροφής για την μείωση των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε καρδιαγγειακά νοσήματα
  • η αντιμετώπιση ήδη υπαρχόντων παθήσεων όπως η υπέρταση ή οι δυσλιπιδαιμίες
  • η διατροφική εκπαίδευση σχετικά με το ρόλο της διατροφής στην υγεία της καρδιάς και την αλληλεπίδραση διατροφής και φαρμακευτικής αγωγής