Τι είναι η εργομετρική αξιολόγηση;

Εργομετρική αξιολόγηση (εργομέτρηση) είναι η διαδικασία συλλογής δεδομένων σχετικά με την αθλητική απόδοση αθλητών και αθλουμένων και η ερμηνεία αυτών. Η εργομετρική αξιολόγηση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρακολούθησης και της προετοιμασίας αθλητών αλλά και αθλουμένων.

Γιατί είναι απαραίτητη η εργομετρική αξιολόγηση;

Είστε σίγουροι πώς η προπόνηση που ακολουθείτε είναι κατάλληλη για εσάς;

Μέσω της εργομετρικής αξιολόγησης έχετε τη δυνατότητα:

  • να αξιολογήσετε την αποτελεσματικότητα της προπόνησής σας
  • να αναπροσαρμόσετε το προπονητικό σας πλάνο σύμφωνα με το στόχο σας
  • να μεγιστοποιήσετε τα προπονητικά ερεθίσματα και τελικά
  • να βελτιώσετε την αθλητική σας απόδοση

Όλα τα παραπάνω αποτελούν πολύτιμα δεδομένα για αθλητές, αθλούμενους αλλά και προπονητές.

Πρόληψη Υπερκόπωσης

Ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της απόδοσης ενός αθλητή είναι η υπερκόπωση. Η διαρκής προπονητική επιβάρυνση σε συνδυασμό με ελλιπή αποκατάσταση έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή των προπονητικών προσαρμογών και τη διαταραχή της απόδοσης. Η αξιολόγηση των δεδομένων που παρέχονται μέσω της εργομετρικής αξιολόγησης μας δίνει τη δυνατότητα αποφυγής της υπερκόπωσης η οποία έχει οδυνηρές συνέπειες για την υγεία και τις επιδόσεις ενός αθλητή – αθλούμενου.

Αναγνώριση αθλητικού ταλέντου

Μία ακόμη δυνατότητα που παρέχει ο εργομετρικός έλεγχος είναι η αναγνώριση αθλητικού ταλέντου. Μέσω αξιολόγηση των δεδομένων που προκύπτουν από τα εργομετρικά τεστ γίνεται αντιληπτό το σύνολο των ικανοτήτων ενός αθλητή που τον καθιστούν ικανό να ανταποκριθεί επιτυχώς σε ένα συγκεκριμένο αγώνισμα.

Σχεδίαση εξατομικευμένου πλάνου προπόνησης

Η εργομετρική αξιολόγηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός προπονητικού πλάνου με στόχο τις μέγιστες επιδόσεις στην επόμενη προπόνηση ή τον αγώνα σας.

Ολοκλήρωσα τις προπτυχιακές μου σπουδές στο Τμήμα Επιστήμης Διατροφής & Διαιτολόγιας Κρήτης. Πλέον διατηρώ ανεξάρτητο διαιτολογικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Θεμέλιο της προσέγγισής μου αποτελεί η διατροφική εκπαίδευση και η διατροφική ενημέρωση του κοινού.